Materiaal

DRAAD ...

... is een enkelvoudige en fijne vezel; groepen van dergelijke vezels die stevig zijn samengedraaid of vezelige lengtes gevormd door het spinnen en twijnen van korte vezels tot een onafgebroken streng of garen. 

Al eeuwen worden natuurlijke materialen gebruikt voor het maken van draad. De vezels van wol, het gesponnen draadje van de zijderups en de barst van een kokosnoot werden bijvoorbeeld aangewend voor het maken van dragen om oa andere wand- of vloertapijten te knopen. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid stelde ik mezelf de volgende vraag: “Welke andere natuurlijke materialen kunnen een duurzame variant zijn voor het maken van tapijten en andere interieurobjecten?” Mijn belangrijkste uitgangspunt was dat de materialen niet voor deze doeleinden hoefden te worden verbouwd, maar dat er juist gebruik gemaakt werd van materialen die al bestaan. De focus lag hierbij op het verzamelen van materialen die letterlijk voor het grijpen of oprapen lagen in mijn leefomgeving. In het kader van duurzaamheid is natuurlijk een uitstapje naar bestaand afvalmateriaal een hele kleine. Welke afvalproducten kunnen worden gerecycled tot een (nieuw) draad? 

De zoektocht naar basismateriaal heeft me geleid door de natuur in Nederland, Frankrijk, Portugal en Spanje, in mijn kleding- en schoonmaakkast en die van mijn naasten en langs alles wat ik tussen deze plekken verder ben tegengekomen. De reeks van mogelijkheden is onuitputtelijk. Ik heb slechts een eerste aanzet tot een alternatieve dradencollectie gemaakt. En deze collectie heeft een open einde ... 

Klik hier om een kijkje te nemen in mijn collectie van natuurlijke en gerecycelde draden.

Klik hier (binnenkort) als je wilt zien welke mini tapijtjes ik van de verschillende draden heb gemaakt. 

Heb je een suggestie voor een nieuw soort draad, laat het me dan weten in de reactiebox hieronder.